Om boligen-
i-blomst og
Vembye design
| Læsernes
egne sider
| Aktuelle
temaer og
artikler
| Årstidens
plantedesign
| Ugens opskrift
tv-udsendelser
og binderiskole
| Her
kan du
handle
| Uddannelser,
kurser og
udstillinger
med blomster
| Annoncer | Kontakt
Arkiv

 

Forårsløg og botaniske primulaer
i mange kombinationer til terrassen

Nu skal der snart plantes til og om på terrassen, og når sneen er væk og frosten ikke er helt så hård, kan du roligt begynde. Nogle af de planter, der er  bedst at anvende til dette, da de godt kan tåle en snært af frost, er alle former for løgplanter samt det brede udvalg, der findes inden for botaniske primula i øjeblikket.
Alle planter i denne artikel er dansk produceret fra Gartneriet Pedersen A/S, og kan helt sikkert købes eller skaffes i mange plantecentre eller hos din lokale blomsterhandler.

I denne artikel er der vist et bredt udvalg af muligheder og måder at sammen sætte løgblomster og primula på. Både primula og løg kan efter afblomstring med fordel lægges i havens bede eller plantes ud på friland.


Hvide botaniske primula ’Prima Bella White’
og hyacinter i sandfarvede krukker


Hvide blomster er altid smukke og med lidt grove brune grene i dette tilfælde grene fra kræger, kan man lavet et flot samspil mellem lyst og mørkt og groft og fint.
Her er hvide hyacinter plantet i midten af krukkerne og hvide primula i sorten ’Prima Bella White’ plantet omkring dem. Som effekt er der stukket grenstykker af krægegrene imellem blomsterne.


Fad med kugleprimula Primula Denticulata,
vibeæg og en overvintrende cedum.


for2010kugleprimula30211+ for2010kugleprimula31281
Dette lerfad har stået på min terrasse de sidste fem år og er et af de plantearrangementer som jeg selv holder meget af, fordi det hele tiden forandrer sig og både består af stauder, der kommer igen og igen, samt løgblomster og andre små vækster, der pludselig dukker op. Engang imellem planter jeg lidt nyt i eller supplerer op.
Den hængende Sedum i forgrunden er en af de planter som fast gror i fadet. For at skabe lidt ny farve er der plantet kugleprimula af typen Primula Denticulata vibeæg, som også hedder Frittelaria ’Meleagris’ sammen til en lille hyggelig minihave. Bunden er dækket med pudemos, sten og små grenstykker.


Frostsikker kumme med narcisser
og Botaniske primula Primula Victoriana

I en frostsikker kumme til terrassen er der her plantet grupper af narcisser ’Tete a tete’ sammen med en skøn botanisk primula ved navn Victoriana. Så der dannes et vegetativt udtryk.
Som effekt eller bunddækning mellem planterne er der anvendt flotte puder af pudemos samt grove stykker af træ enten fra brændebunken eller fra skovbunden. Jo mere grove og porøse jo bedre.


Opsats med narcisser og botaniske
primula ’Prima Bella Yellow’

I denne opsats er en stor gruppe af narcisser plantet sammen med små smukke botaniske primula ved sortsnavn ’Prima Bella Yellow’.
Til at skabe højde på arrangementet, samt til at holde på formen på narcisserne der vokser med lyset, er der stukket grene fra fjeldribs mellem planterne. Hvis man er heldig vil disse grene langsom stå og blive lysegrønne og måske slå rod.


Kugleprimula Primula Denticulata i firkantet
skuler med krogende æblegrene

Kugleprimula Denticulata er også smukke at plante helt alene men i en større mængde. Som i dette arrangement hvor der er plantet syv til otte samme i blåviolette farver samt med et par hvide blomster som kontrast.
Kanten rundt samt bunden er dækket eller arrangeret med små grenstykke af
krogede æblegrene fra et gammelt æbletræ.


Rosafarvede botaniske primula ’Rosea Gigas’
i ledtog med gæslinger og hyacinter


Her er et plantearrangement til terrassen eller havebordet, som måske kan skabe glæde og få mundvigene op i påsken. Feminint og let og alligevel lidt råt og rustikt med den mørke zinkskjuler og de grå gæslingegrene.
Rosa hyacinter er her plantet sammen med en smuk rosafarvet botanisk primula med sortsnavnet ’Rosea Gigas’. Til at skabe en stram lodret bevægelse på arrangementet, samt til at skabe en stemning af forår og påske, er der anvendt lodrette pilegrene med gæslinger.
Imellem grene og blomster er der for at lave et feminint udtryk pyntet med rosa fjerkoste, men disse kan undlades.


Fad med Scilla og Perlehyacinter (Muscari)

På dette zinkfad er en stor gruppe af perlehyacinter Muscari plantet og arrangeret sammen med små scilla.
Der er nok ikke nogle blomster, der er så blå som netop disse to slags løgblomster, og som kan skabe så fint og smukt et udtryk.
I dette tilfælde er blomsterne ikke så langt fremme endnu, men vil i løbet af bare en uges tid komme til at syne, som et flot blåt hav eller en smuk himmel.
Til at holde på løgene og som en smuk effekt til de lodrette blomster er kanten her pyntet med små grenstykker af kornel og pilegrene med gæslinger.
Imellem planterne er der dekoreret med små firkantede limegrønne pyntesten.


Kurv med botaniske primula ’Prima Bella Red’.Primula er også smukke helt alene, og kurve enten på havebordet eller på terrassen kan være med til at skabe en meget hyggelige og personlig stemning.
Her er en grov lysebrun kurv med hank derfor arrangeret med botaniske primula ved sortsnavnet ’Prima Bella Red’. Som bunddække er der plantet et par små hedera eller efeu imellem, og som effekter mellem plantern er der anvendt små grenstykker af asketræ.


Groft fad med ornithogalum, perlehyacint og hvide kugleprimulaOrnithogalum er også en smuk lille løgblomst, som er meget velegnet til terrassens og havens arrangementer. Her er den arrangeret på et groft fad sammen med blå perlehyacinter Muscari og hvide kugleprimula Primula Denticulata. Bunden er her dækket med det grus, der er ved planterne samt med forskellige konkylier og muslinger, der skaber en god farvevirkning til blomsternes farve.

 

 

til forsiden send et postkort