Om boligen-
i-blomst og
Vembye design
| Læsernes
egne sider
| Aktuelle
temaer og
artikler
| Årstidens
plantedesign
| Ugens opskrift
tv-udsendelser
og binderiskole
| Her
kan du
handle
| Uddannelser,
kurser og
udstillinger
med blomster
| Annoncer | Kontakt
Arkiv

Aktuelle temaer og artikler


Aktuelle afskårne materialer i maj

• Eustoma lisianthus/Texasklokker
• Papaver somniferium/Valmuer
• Viburnum opulus/Snebollebusk

Maj er en fantastisk måned med masser af skønne materialer til at dekorere med. Både i haven, i blomsterbutikker og havecentre bugner det med spændende materialer. Fra maj og hen over sommeren bliver kvaliteten på afskårne blomster bedre og bedre på grund af lyset, og fordi det er sæson for mange af produkterne, og holdbarheden er derfor i top i denne periode. Det er højsæson for at klippe smukke buketter af og sætte i vand, men i denne artikel er også vist nogle andre sjove ideer til, hvad man kan bruge sine afskårne blomster til. Der er valgt tre meget forskellige blomster som alle tre har deres eget specielle udtryk, og som kan bruges i mange sammenhænge ud over de viste ideer.
Modellerne er lavet af Blomsterdekoratør Uffe Balslev.


Eustoma lisianthus eller Texasklokker
i hjemmelavet vase af genbrugsmaterialerEustoma lisianthus som også kaldes for Texasklokke på dansk er en meget holdbar og robust snitblomst, der er hentet til Europa fra USA og Texas. Eustoma kan anvendes i alle former for binderi og kan i nogle sammenhænge næsten minde om en rose. Med sine blomster i mange størrelser fra helt åbne blomster til små lukkede knopper er den rigtig god at anvende til at skabe spænding og lethed med i både kompakte overflader eller dekorationer og i dekorationer med luft og højde. Når man køber den som afskåret vil den ofte være mellem 30 – 50 cm lang, og derfor er den god til at skabe højde og fylde med.

Eustoma finde i mange violette, rosa, pink og hvide nuancer og kan derfor anvendes alle steder og til alle formål.
Eustoma findes ligeledes som potteplante og kan plantes ud på friland i sommerhalvåret.

Her er den placeret i et arrangement lavet af genbrugsmaterialer, bestående af blå isoleringsrør med huller, et stykke bobleplast og et blåt stykke tov.

(Klik på billedet for at se det i et
pop-up vindue i et større format)

Papaver somniferium
Valmuer i spændende opsætning på fadPapaver eller valmuer kender de fleste, og mange har dem også i haven i mange forskellige sorter og udgaver, der blomstrer i mange farver hele sommeren. Valmuer eller papaver blomstrer også vildt i grøftekanterne og på brakmarkerne i løbet af juni og juli måned. Derfor er valmuen helt sikkert et symbol på sommer.

Selv om det i haven er for tidligt at plukke dem, er de alligevel taget med som en aktuel blomst i maj. Grunden er, at det nu er sæson for dem i butikkerne, og at det er nu, man skal så nye i haven, hvis man ønsker at kunne plukke eller klippe valmuer af til næste år. Når man sår dem ud på friland, skal man bare være opmærksom på, at de let spreder frø, og at man hurtigt vil have mange i haven, hvis man ikke passer på. Så de skal placeres på et sted, hvor det ikke gør noget, at de breder sig.

Når man vil anvende valmuer, er det også vigtigt at købe eller plukke dem helt i knop, da de ikke vil holde ret længe, hvis man anvender dem, når de er sprunget ud.
De sorter der kan købes er faktisk meget holdbare, hvis de bare anvendes mens de er i knop, og med deres sjove bevægelser og former på stilkene er det meget spændende at anvende specielt i høje arrangementer, hvor man rigtig kan se deres specielle karakter og bevægelser.


(Klik på billederne for at se dem i et pop-up vindue i et større format)


Her er de arrangeret på et stort zinkfad, hvor de er stukket igennem borede huller i en træskive. For at arrangementet kan balancere er der, inden valmuerne er placeret, stukket lige robuste grenstykker fast i træskiven, der bærer blomsterne.


Viburnum opulus
Snebollebusk i serie med limegrønne skåleViburnum eller snebollebusk findes i rigtig mange sorter og udgaver både med og uden duft og med forskellige blomstertyper. De er dog alle runde i deres blomsterstande, derved navnet snebolle. Den viste sort er en Viburnum opulus, som starter med at have grønne blomsterstande, der når man har den som busk i haven i løbet af maj juni bliver hvide. Når man køber den som afskåret, vil man ofte kun se dem med de limegrønne blomsterklaser.

Viburnum opulus er en meget smuk og let blomst og er meget velegnet når man gerne vil skabe liv og frodighed i et stykke binderi. Det eneste man skal være meget opmærksom på er, at den godt kan være lidt svær at få til at suge vand. Da viburnum er en busk har den træagtige stilke, der gør, at den ofte kan have svært ved at trække vandet op fra vase eller oasis, og derfor er det meget vigtigt at give den et langt rent skråsnit og stille den i lidt håndvarmt vand med holdbarhedsmiddel (holdbarhedsmiddel er lagt med, hvis man køber den i bundter), inden at den anvendes til binderi. Det samme gælder, hvis man klipper grene af busken i haven. Får man den dog til at suge vand, kan den holde meget længe som afskåret.Her er den anvendt sammen med grove grenstykker i en serie af limegrønne skåle, hvor den er stukket fast i meget våd oasis. Ved at bruge flere skåle kan arrangementet stilles på mange måder og i mange forløb. Udtrykket i denne serie skal være frodighed og naturlighed.

 

 

 

til forsiden send et postkort