Om boligen-
i-blomst og
Vembye design
| Læsernes
egne sider
| Aktuelle
temaer og
artikler
| Årstidens
plantedesign
| Ugens opskrift
tv-udsendelser
og binderiskole
| Her
kan du
handle
| Uddannelser,
kurser og
udstillinger
med blomster
| Annoncer | Kontakt
Arkiv

Aktuelle temaer og artikler


Tasty Plants –  duftende og spiselige planter

Fotograf: Jens Brobjerg

På gartneriet Stendemose ved Odense har man lanceret denne skønne serie af dekorative planter der alle kan anvendes i madlavning, i drinks, som the eller pynt på desserten. Alle planterne kan dog samtidig være smukke bare at have stående inde eller ude henover sommeren, hvis man ikke når at anvende dem i madlavningen.
På tv-2fyn+ viste vi den 29. april også denne serie, og vil du se mere, kan du finde linket til udsendelsen her på siden.

Serien består af tretten forskellige planter, og her er de delt lidt op i, om de har det bedst inde eller ude. I sommerhalvåret kan de alle stå ude på en beskyttet plads. Til hver plante er der en lille beskrivelse af, hvad de kan bruges til, og hvordan de bedst passes.

Den første serie som består af syv planter, der er bedst at have stående inde  i vindueskarmen eller i køkkenet, da de ikke tåler for meget kulde og træk.

Planterne er nævnt i den rækkefølge, som de står i fra venstre.

1)
Stevia rebaudiana

Dansk navn: Sød stevia

Busk hvis blade i flere tusind år har været brugt af indfødte folk som sødemiddel. Indeholder et kaloriefrit sødestof 300 gange så sødt som sukker med god virkning på sukkersyge. Sødestoffet bruges i Japan. Brug lidt af de friske eller tørrede blade til at søde din te eller kaffe med!

I boligen/udendørs:
Tåler temperaturer ned til 10º C.

2)
Elettaria cardamomum

Dansk navn: Malabar – kardemomme

Kardemomme er i naturen en op til 5m. høj urt, der vokser i monsunskove i det sydlige Indien og i Sri Lanka. Det aromatiske krydderi kardemomme fremstilles af frø og frøkapsler. Krydderiet bruges bl.a. som smagsstof i karry, risretter og bagværk.
Du kan bruge de unge blade fra din potteplante i supper og vokretter. Hvis du knuser et blad mellem fingrene kommer den karakteristiske duft at kardemomme frem.

I boligen/udendørs:
Kardemommeplanten bliver her i landet op til 70 cm høj. Planten kan deles, når den får en vis størrelse. I boligen blomstrer kardemommeplanten sjældent. Den dekorative plante skal placeres lyst, men beskyttes mod stærk sommersol. Gød den godt fra forår til efterår og hold den jævnt fugtig. Tåler let udtørring og temperaturer ned til 5 grader.

3)
Cymbopogon citratus

Dansk navn: Citrongræs

Citrongræs er en høj, tæt, tuedannende græs med aromatiske, kødfulde og brede blade. Den gamle kulturplante dyrkes kommercielt i Asien på grund af dens æteriske olier. Olien bruges medicinsk, som duft i sæbe, som insektbekæmpelsesmiddel og som konserveringsmiddel til bevarelse af antikke skrifter skrevet på palmeblade. Citrongræs har længe været brugt i det asiatiske og latinamerikanske køkken, hvor den tilfører maden citrussmag. Du kan bruge de inderste dele af de kødfulde, friske bladfæster og hakke dem fint, inden du tilsætter dem i suppe, karry-, fiske- skaldyrs- eller kyllingeretter. Du kan også bruge planten til urtete.

I boligen/udendørs:
Citrongræs er en tropisk plante, der kræver masser af lys og varme. I sommerperioden trives den fint i en krukke på en lun plads i læ udendørs, men resten af året skal den placeres lyst i opvarmet drivhus eller i boligen. Gød planten godt fra forår til efterår og hold den jævnt fugtig. Tåler let udtørring og temperaturer ned til 15C.

4)
Wasabia japonica
Dansk navn: Stor wasabi

Bruges i sushi. Af jordstænglerne fremstilles en ekstremt, stærk pasta, som gir ”luft i næsen” pga. indholdsstoffer svarende til stoffer i sennep og chili. Brug de grønne blade som salat eller giv dem et hurtigt opkog i sojasovs.

I boligen/udendørs:
Hold planten permanent fugtig. Tåler temperaturer ned til frysepunktet.

5)
Musa acuminata

Dansk navn: Dværgbanan

Dværgbanan er ikke en palme, men en urt, der blev brugt som potteplante i Danmark i 1838. Når dværgbananen er et års tid gammel eller mere, kan den blomstre og udvikle bananer, der smager meget sødt og godt.
Blomsterstanden, hvor bananerne senere dannes vokser op gennem den falske stamme og hovedskuddet dør efter frugtsætning.
Brug evt. bladene som tallerkener til servering af thai mad.

I boligen/udendørs:
Dværgbanan kræver god varme og høj luftfugtighed. Da den har et stort rodnet, skal den vandes og gødes godt fra forår til efterår. Placeres lyst men ikke i direkte sol. Sæt den gerne i udestue eller på beskyttet terrasse om sommeren.

6)
Pandanus amaryllifolius
Dansk navn: Duftende skruepalme

Duftende skruepalme er en palmelignende urt der kan blive op til 1,5m høj. Den gamle kulturplante er almindeligt dyrket i det sydøstlige Asien. De skruestillede, sværdagtige blade har en nøddeagtig aroma svarende til jasmin ris. Bladene bruges derfor smagsforstærkende. I Indonesien koges ris ofte i små kurve vævet af skruepalmens blade. I pandan-chicken, én af de mest populære retter i Thailand, omvikles marineret kylling med blade af skruepalmen og frituresteges i en wok. Bladene bruges desuden i sødlige desserter, drinks m.v., ofte sammen med kokosmælk. Brug de unge blade, som også indeholder en karakteristisk, grøn farve, i risretter, wokretter, desserter, drinks m.v.

I boligen/udendørs:
Skruepalmen er en dekorativ, grøn stueplante, der trives glimrende i boligen. Kan også placeres på en lun, beskyttet plads udendørs om sommeren. Skruepalme skal placeres lyst, men beskyttes mod stærk sommersol. Gød planten godt fra forår til efterår og hold den jævnt fugtig. Tåler let udtørring og temperaturer ned til 12 grader.

7)
Ocimum basillicum ´Horapha`
Dansk navn: Thai basilikum

Thai basilikum er en dekorativ basilikum-sort, hvis blade og stængler har en violet glød. Thai basilikum kendes især på, at såvel blade som stængler har en mild, lakrids- til mynteagtig smag, som du kan nyde godt af i maden. Thai basilikum bruges hyppigt i det asiatiske køkken. De friske blade serveres som tilbehør, ligesom de ofte indgår som ingrediens i rød karry. Thai basilikum tilfører din mad en karakteristisk, anisagtig smag og duft og er velegnet til mange retter som f.eks. kylling, skaldyr, svinekød m.v.

I boligen/udendørs:
Lad din thai basilikum pynte i køkkenvinduet, hvor du kan høste friske blade af den. Du kan også plante thai basilikum udendørs i altankassen eller i en krukke på terrassen, hvor den foretrækker en lun, solrig plads. Som alm. basilikum tåler thai basilikum ikke frost, så plant den først ud sidst i maj, når der ikke længere er nattefrost. Gød planten regelmæssigt sommeren igennem og hold den jævnt fugtig.
Du kan høste blade af den lige til efteråret. 


Denne lille serie med kinesisk the kan både stå inde og ude, og er et godt og sundt alternativ til almindelig the. Derudover så er den meget dekorativ at have stående.

Gynostemna pentaphyllum

Dansk navn: Kinesisk te

Medicinplante, der anvendes i traditionel, kinesisk medicin. Bruges også som urtete (Jiaogulan te) i Kina. Teen siges at indeholde mange antioxidanter og være livsforlængende, hvis den drikkes regelmæssigt. Vinterhårdfør, tåler ned til -10º C. Visner ned, men skyder igen til foråret.


Dette plantearrangement til udekøkkenet eller terrassen består af planter der sagtens kan tåle at stå ude ind til frosten kommer.

Planterne er nævnt i den rækkefølge, som de står i fra venstre.

1)
Tagetes lucida
Dansk navn: Lakridstagetes (estragon-fløjlsblomst)

Lakridstagetes (estragon-fløjlsblomst) er en lille busk med blanke, aflange blade. Den findes vildtvoksende i Mexico og Mellemamerika, hvor planten blev anvendt i Aztekernes religiøse ceremonier. Du kan bruge lakridstagetes som krydderurt. Den har en estragonlignende smag med et strejf af anis. Pluk af bladene til langt hen på efteråret og anvend dem, som du bruger fransk estragon i saucer, fiskeretter, supper, te m.v.

I boligen/udendørs:
Lakridstagetes kan betragtes som en en-årig krydderurt. Placér den i vindueskarmen eller plant den udendørs på en lun plads i altankassen eller i en krukke på terrassen, når der ikke længere er
nattefrost. Knib planten tilbage, hvis den bliver for høj og ranglet. Nyd de små, orangegule kurvblomster, der viser sig hen på sommeren. Gød planten godt fra forår til efterår og hold den jævnt fugtig.

2)
Mentha spicata var. crispa ´Moroccan`
Dansk navn: Marokkansk mynte

Marokkansk mynte har savtakkede, mørkegrønne blade med en meget stærk pebermynte-smag. Det er denne mynte, der bruges til fremstilling af ”Whiskey Marocain”, en sød, aromatisk og forfriskende te, der drikkes både før og efter et måltid i Marokko. På grund af den stærke pebermyntesmag er marokkansk mynte også en vigtig ingrediens i den populære drink ”mojito”. Du kan også bruge bladene til urtesalt, i te eller desserter.

I boligen/udendørs:
Sæt din marokkanske mynte i køkkenvinduet og pluk af bladene. Marokkansk mynte trives også fint udendørs på en let skygget plads, når der ikke længere er nattefrost. Du kan derfor plante den ud i altankassen, i en krukke på terrassen eller direkte ud i havens bede, da det er en vinterhårdfør staude. Gød mynten fra forår til efterår og hold den jævnt fugtig. Udendørs vil marokkansk mynte blive op til 70cm høj.

3)
Mentha x piperita ´Chocolate`
Dansk navn: Chokolademynte

Chokolademynte har små, runde til aflange, blanke og mørke blade. Om sommeren blomstrer mynten med aflange blomsterstande med små, lavendelfarvede blomster, som tiltrækker bier og sommerfugle. Bladene smager mest af mynte, men har et fint touch af chokolade, som gør dem forrygende gode at bruge i desserter eller som te, friske eller tørrede. 

I boligen/udendørs:
Sæt din chokolademynte i køkkenvinduet og pluk af bladene. Chokolademynten trives også fint udendørs på en let skygget plads, når der ikke længere er nattefrost. Du kan derfor plante den ud i altankassen, i en krukke på terrassen eller direkte ud i havens bede, da det er en vinterhårdfør staude. Chokolademynte vokser i modsætning til andre mynte-sorter langsomt. Gød mynten fra forår til efterår og hold den jævnt fugtig. Udendørs vil chokolademynten blive op til 50cm høj. Den visner ned om vinteren og bør vinterdækkes.

4)
Tulbaghia violacea
Dansk navn: Hvidløgs-kaplilje

Sydafrikansk, solelskende løgplante med smalle blade og lysviolette, rørformede blomster, der smager stærkt af hvidløg. Blade og blomster kan bruges i salat samt madretter.

I boligen/udendørs:
Udplantede eksemplarer i haven siges at holde muldvarpe væk pga. hvidløgslugten. Tåler temperatur men kan også gå ned til frysepunktet.

5)
Pelargonium

Dansk navn: Duft-pelargonie (duft-geranie)

Duft-pelargonie (duft-geranie) blev allerede i begyndelsen af 1800-tallet dyrket i Frankrig med henblik på anvendelse i parfumer. Duftpelargoniers blade og stængler indeholder æteriske olier, som har de mest vidunderlige, aromatiske dufte. Pelargoniesorten ´Concolor Lace` dufter som hasselnødder, ´Fragrans` som balsam, muskat eller fyr, ´Orange Fizz` dufter som citrus, ´Torrento` som ingefær og ´Sweet Mimosa` har en sød, krydret rosenduft. Du kan ikke alene nyde synet af duftpelargonierne, men også nyde smagen af dem! Leg med deres smag og farvestrålende blomster! Brug f.eks. de hakkede blade i pasta, sauce, risotto eller salat og pynt desserter og salater med blomsterne.

I boligen/udendørs:
Duft-pelargonier er værdsatte prydplanter, som du kan dyrke i vindueskarmen, men de trives også glimrende udendørs i altankassen, i krukker eller direkte udplantet i et bed. Placér de solelskende duftpelargonier på en lun, lys plads, gerne i direkte sol. Gød dem godt fra forår til efterår og lad dem tørre let ud mellem hver vanding. Tåler temperaturer ned til 5 grader.

 

Planterne til denne artikel er danskproducerede af gartneriet Stendemose og forhandles i mange blomsterforretninger og havecentre men spørg efter dem, hvis du ikke ser dem.

 

 

 

 

 

til forsiden send et postkort