Om boligen-
i-blomst og
Vembye design
| Læsernes
egne sider
| Aktuelle
temaer og
artikler
| Årstidens
plantedesign
| Ugens opskrift
tv-udsendelser
og binderiskole
| Her
kan du
handle
| Uddannelser,
kurser og
udstillinger
med blomster
| Annoncer | Kontakt
Arkiv

Aktuelle temaer og artikler


Sommerkranse til glæde og sorg

Modellerne er fremstillet af
blomsterdekoratør Uffe Balslev og Dorthe Vembye

Sommerens tema er kranse, og da kransen er et af de ældste symboler, der findes i verden både til glæde og sorg, kan inspirationen til anvendelse af kranse være både ideer til bordpynt, døren samt til kirkegård og begravelse.

Kransen kan fremstilles med mange teknikker, men uanset om de er bundet, stukket i oasis, limet eller noget helt fjerde, så er de en del af vores blomstersymbolik og en evig gyldig form som altid vil blive gentaget.

Kransen kan dateres langt tilbage i tiden, og derfor kommer her et lille historisk perspektiv på, hvad den symboliserer og har været brugt til:

Kransens historie:

Ordet krans kommer af latin corona plexiles som betyder krone. Ordets historiske betydning er: Kredsformet prydelse af sammenflettede blomster eller blade undertiden af metal.

Kransen er sandsynligvis det ældste blomsterarbejde i verden. De første eksempler på kranse kan dateres tilbage til oldtiden, hvor de blev brugt som et udmærkelsestegn, ofte i form af en hovedpynt. Heraf udspringer senere kronen eller diademet.

- I ægyptiske mumiegrave er der fundet rester af kranse, som er blevet lagt ned i kisten til den døde. I indskrifter fra den tid kan man læse, at kransen var den dødes løn eller et symbol på sejr.

- I Ægypten symboliserede kransen samtidig den evigt kredsende og livsgivende sol og blev derfor brugt ved solfester, som ofringsgave til solguden Ra.

- Kristi tornekrone, som de romerske soldater bekransede Jesus med, vidner også om, at kransen har eksisteret i oldtiden. Den blev i dette tilfælde brugt som et symbol på død og pinsel.

- Grækerne, romerne og israelitterne brugte kransen som belønning ved fortjenester, specielt i forbindelse med hædring af feltherrer, politikere og sportsfolk, men den blev også anvendt ved ofringer, begravelser og gæstebud.

I Grækenland blev det almindeligt at bruge specielt laurbærkransen ved De Olympiske Lege, som et tegn på belønning. Denne tradition er stadig brugt i mange sportsgrene. Grækerne forbandt kransen med solguderne, som var udødelige, derfor blev kransen for dem også et symbol på udødelighed.

- I middelalderen kom det på mode, at laurbærkranse digtere, skuespillere og andre kulturelle folk. Traditionen med at bekranse eksisterer stadig, f.eks. når der uddeles litteratur/kulturpriser i Norden.

- Kalkmalerier fra katolsk tid vidner om, at kransen blev brugt som et symbol på jomfruelighed, renhed og uskyld. Gamle helgenbilleder af Jomfru Maria viser eksempler på, at hun var smykket med enten en krans eller krone bundet af blade. Heraf opstod brudekronen og myrtekransen.

* Ved kristendommens indførelse blev kransen tillagt endnu en betydning. Den kom til at symbolisere evigheden og den evige salighed, og kransens form blev et symbol på det evige liv – uden begyndelse og uden ende. Det symboliserer den stadigvæk, men det er der ikke så mange der ved.

I Danmark har kransen specielt de sidste 200 år, fundet stort indpas til mange formål. Op gennem 1800- og 1900-tallet blev kransen meget brugt ved dødsfald og begravelser. Andre eksempler på kransetyper i Danmark kan være: Rejsegildekranse, dørkranse, pyntekranse til væggen, duftkranse af lavendel eller skovmærker, hårkranse, kranse som ornament på husfacader samt gravkranse.

Kransen bruges i stor udstrækning stadig til mindehøjtideligheder og begravelser, men ikke mange lægger en egentlig betydning i den kristne symbolik af formen. Se afsnit ovenfor *

For at kransesymbolet rigtig kommer til sin ret, bør kransen enten bindes rent i blomster eller blade eller dekoreres så enkelt at man kan se formen på kransen. Symbolet i kransens form og bevægelse – det evige liv - noget uden begyndelse og uden ende. For at denne bevægelse skal være rigtig, skal kransen altid bindes så spidserne ligger med uret eller solens retning - altså højre om.

I denne artikel har vi prøvet at vise meget forskellige kranse både i teknik og måden at anvende dem på. Kranse der kan bruges både til glæde og sorg. Nogle meget enkle og andre mere pyntede. Alle med materialer der er samlet ind i sommerlandet, men her er det jo kun fantasien, der sætter grænserne.


1) Rundbunden krans med margueritterDenne krans er bundet på en halmkrans med urets retning og består af margueritter fra grøftekanten, grønne judaspenge, vild kørvel, broget benved og en thuja i en fin limegrøn farve med sortsnavnet ’Reingold’.

Sommerlig krans der kan have mange formål:2) Grøn krans af cypres pyntet enkelt med bonderoserKransen her er bundet af en lidt anderledes cypres på en stor halmkrans og er pyntet enkelt med to store bonderoser samt kantede grene af Cotoneasters.
Denne krans er primært anvendelige til begravelse, men her er der vist, at man godt kan dekorere kransen meget enkelt, så dens betydning kommer frem og kransen bliver det væsentlige.3) StenkransKranse kan fremstilles af næsten alle slags materialer, og behøver ikke altid at bestå af blomster. Her har Uffe Balslev fremstillet en krans af sten, der er limet på en halmkrans. Kransen er efterfølgende lagt på et zinkfad og dekoreret enkelt med små marguerithoveder og græsstrå fra marehalm. Meget sommerlig og holdbar krans der kan bruges både inde og ude.


4) Vegetativ oasiskrans med engelskgræsPå denne oasiskrans er mange forskellige materialer, der er samlet ved vandet, arrangeret vegetativt i grupper som en lille levende bund.
Kransen består af f.eks. engelskgræs, blomster fra strandkål, grønne spidser af melder, ildtorn med flere. Men har du lyst til at lave en krans ved vandet er det kun fantasien der sætter grænserne for, hvad den kan fremstilles af og her kan skaller, tang og andre sjove strandting også indgå. Flot krans at lægge på et fad til havebordet i sommerhuset.5) Fad med skulpturel grenkrans og klematisHer er to forskellige typer kranse sat sammen til et skulpturelt arrangement, der eksempelvis kan bruges på havebordet eller terrassen.
Grenkransen der omkranser fadet i midten bundet af grove grene af cypres, der er bundet sammen med små stykker ståltråd. Kransen på fadet er bundet af forskellige græsser og strå, og til slut er arrangementet pyntet med en fin ranke af klematis, der kan suge vand fra fadet i midten.


6) Dørkrans med marehalm og rosenknopper

Denne krans er lavet med henblik på at skulle hænges op enten på døren eller som her på et hegn. Kransen er bundet på en tynd halmkrans og består af rosenknopper fra hybenroser, aks fra marehalm, hundegræsser og malurt. Materialerne er bundet på i grupper.


7) Oasiskrans med hybenroserSommerkrans arrangeret i en oasiskrans bestående af hybenroser, benved, syren og efeublade. En krans der kan anvendes til alle formål.
Her er den vist både med og uden et fad, for at vise at den både kan hænge og ligge. Kunne også være flot med lys på til en glad sommerfest.

 

 

 

til forsiden send et postkort