Om boligen-
i-blomst og
Vembye design
| Læsernes
egne sider
| Aktuelle
temaer og
artikler
| Årstidens
plantedesign
| Ugens opskrift
tv-udsendelser
og binderiskole
| Her
kan du
handle
| Uddannelser,
kurser og
udstillinger
med blomster
| Annoncer | Kontakt
Arkiv

Aktuelle temaer og artikler


Aktuelle afskårne materialer

JULI

• Hybenrose – Rosa rugosa
• Lupin - Lupinus
• Strandmalurt – Artemisia maritima

Juli er en skøn måned med en overflod af blomster og binderimaterialer i både have og natur. Selv om det er ferietid og mange helst vil ligge på drømmesengen eller i liggestolen, så er det nu de blomsterelskende dekoratører virkelige burde gå ud og samle ind og herefter binde skønne sommerbuketter eller fine arrangementer til havebordet eller sommerhuset, for der er alt hvad hjertet kan begære. En tid hvor der er så meget at vælge i mellem, at det kan være svært, men da mange i juli er ved vandet, i sommerhus eller på camping, er valget faldet på tre materialer, der mange steder gror vildt i nærheden af stand og grøftekant, og som man enkelt og hurtigt kan dekorere med.


 
(Klik på billedet for at se det i et
pop-up vindue i et større format)

Hybenrose – Rosa rugosa

Hybenrosen eller rosa rugosa gror mange steder i Danmark og er vel en af de mest anvendte rosenbuske i landet. I villakvarterer, langs vandet, ved skovbryn og mange andre steder kan man se denne smukke og meget velduftende rose, der i efteråret også sætter de dejligste velsmagende hyben.
Knopper fra hybenrosen kan tørres og er særdeles velegnede til at binde duftende kranse af. De udsprungne blomster holder desværre ikke så lang tid, men hvis man vil dekorere med dem som her, skal man plukke dem i store knopper, der er lige ved at åbne sig, så kan man godt få glæde af dem i et flot arrangement i et par dage.
Derudover kan man også lave rosengele af rosens kronblade eller pynte med dem i salaten.
Her er hybenroser arrangeret på et groft fad i oasis sammen med aks fra marehalm og staffage i bunden af hosta, bregner og broget benved.


(Klik på billedet for at se det i et
pop-up vindue i et større format)

Lupin - Lupinus

Lupinen eller Lupinus er en staude der kommer igen år efter år, men som også frøsår sig selv. Så hvis man vil dyrke lupiner i haven, skal man plante dem et sted, hvor de gerne må brede sig. Sår man selv lupiner ud, skal man vide at de først blomstrer efter 2. år.
I dag anvendes lupiner mange steder i frøblandinger der sås ud i vejkanter, på skråninger og i rabatter, og derfor er det ikke kun i haven, at man kan finde lupiner. Lupiner bevæger sig meget efter lyset og derfor er de meget sjove og anvendelige i binderi, hvor man gerne vil skabe en bevægelse eller en speciel form. Derudover er de gode at anvende i arrangementer, hvor man mangler lidt højde og volumen, da de som regel har en lang flot stilk. Lupiner findes i rigtig mange farver og kan derfor anvendes i mange sammenhænge.
Her er lupiner i forskellige blå og violette nuancer arrangeret i et stykke oasis i en gammel krukke, hvor bevægelserne virkelig får frit spil. Som supplement til lupinerne er der anvendt rhododendronhoveder, men her kunne pæoner også anvendes. Som afdækningsmateriale er der anvendt bergenia- og hostablade.


Strandmalurt – Artemisia maritima

Strandmalurt eller Artemisia maritima er en gråbladet staude, der gror ved mange strand- og vådområder i Danmark. Malurt er desuden en krydderurt og lægeplante, og man kan eksempelvis lave snaps på den.

Som dekortionsplante her i sommertiden er den en meget smuk og velegnet plante med sin flotte sølvfarvede overflade, og man kan med fordel anvende dem i sommerkranse og som her i en sommerlig buket i grålige og hvide nuancer. Malurt kan ligeledes tørres og anvendes i holdbare arrangementer og kranse og vil skabe en fin duft, hvor den anbringes.

Malurt kan også dyrkes i haven, men vil som mange andre stauder hurtigt brede sig. Malurt elsker sol og derfor er den meget egnet på sydvendte steder.

Her er et stort bundet strandmalurt bundet til en rund tæt buket sammen med vilde margueritter, rølliker og afsluttet med en manchet af strandkål, hostablade og bergenia.


JUNI

• Døvnælde – Lamium album
• Almindelig hundegræs – Dactylis glomerata
• Ranunkelbusk – Kerria japonica ’Pleniflora’

Så er midsommeren nær, og i juni står alt derfor i fulde flor. Både i haven, men også i grøftekanten og på de brakmarker, der får lov at ligge, kan man finde mange spændende materialer at dekorere med. I denne måned har jeg dog valgt tre materialer ud, som ikke i sig selv er særligt prangende, men som er meget holdbare, som afskårne både inde og ude og derudover meget dekorative. Samtidig er der ofte mange af dem, og så er de alle tre super gode til at skabe sommerstemning med, der hvor de placeres


Døvnælde – Lamium album

 
(Klik på billedet for at se det i et pop-up vindue i et større format)

Døvnælden eller Lamium album er en af de mest almindelige planter i den danske fauna og hører til i læbeblomstfamilien. Døvnælden kan godt på sine blade minde om en brændenælde, men denne plante brænder ikke og er oven i købet meget velduftende. Som forskel fra brændenælden blomstrer denne vilde plante også med smukke hvide læbeformede blomster. Disse små blomster er fyldt med nektar, og hvis man trækker en blomst ud og suger fra den nederste del, vil man opleve at få små søde honningsmagende dråber i munden.

Som afskåret blomst er den meget holdbar bare den kommer i vand med det samme lige efter afskæring. Døvnælder kan både arrangeres i buketter og arrangementer og vil ofte trække i sjove bevægelser efter lyset. På grund af sin oprette vækst er den særdeles god at lave vilde sommerarrangementer af, da den vil signalere vækst og frodighed.

Lægger man stilke af døvnælden i et fad med vand vil blomsterstandene i løbet af kort tid strække sig efter lyset og blive små kunstværker på bordet. Blade fra døvnælden kan også spises og er meget velsmagende i grønne salater samt som tørret i bagværk og brød.

Her er den arrangeret i oasis på et cementfad www.vembyedesign.dk sammen med vild kørvel, hundegræsser og barkstykker som afdækning af bunden.


Almindelig hundegræs – Dactylis glomerata

Almindelig hundegræs er også en af de mest almindelige slags græs, man kan finde i grøftekanten eller i nærheden af skoven, og her i begyndelsen af juni blomstrer de med fine grågrønne til bordeaux aks.

Hundegræsser er meget stive i stilken og gror næsten lodret op, og er derfor meget velegnede i arrangementer eller buketter, hvor de lodrette bevægelser kan fremhæves.

Hundegræsser er flottes her i begyndelsen af deres blomstringstid, da de senere på sommeren bliver mere løse og brunlige i aksene, så det er her i løbet af juni, de har deres højsæson for anvendelse i buketter og sommerlige arrangementer.

Her er de arrangeret i en designvase sammen med planterør fra japansk boghvede og enkelt blomsterstand fra vild kørvel til at skabe sammenhæng til vasen med.

Alle materialerne er stukket fast i spænd i vasen i lodrette bevægelser. Meget enkelt og sommerligt arrangement, der kan placeres mange steder både inde og ude.


Ranunkelbusk – Kerria japonica ’Pleniflora’

(Klik på billedet for at se det i et pop-up vindue i et større format)
 

Den sidste plante jeg vil fremhæve i juni er en busk ved navn ranunkelbusk eller på latin Kerria japonica – Den viste sort er fyldt og hedder ’Pleniflora’. Ranunkelbusken blomster fra slutningen af april og ofte ind i juni måned med store smørgule blomster, der både kan være enkle og fyldte.

Mange har ranunkelbusken i haven og nogle er nok også trætte af den, da den sætter mange rodskud og hurtigt breder sig, men har man en stor have og elsker man at dekorere, er det en super plante at anvende til mange ting. For ud over sine smukke gule blomster har den også nogle fantastiske grene, der er meget anvendelige, til afskæring og dekoration. Grenene er meget anvendelige da de det første år har en meget opstigende eller opret vækst med en flot lysegrøn farve.

Når planten bliver lidt ældre forandrer grenenes bark sig og bliver mere kantet og sprækket, men også her er den meget spændende og anvendelig, når man mangler en sjov gren til vasen eller grenstativet.

I dette tilfælde er den helt enkelt arrangeret i to små vaser og formet lidt op i et par sjove bevægelser med små bindinger af vinbindergarn. For at holde grenene på plads i vaserne, er der stukket små stykker planterør fast af japansk boghvede. Ranunkelbuskens bevægelser og lette udtryk er super god til det enkle og minimalistiske hjem.

 

 

 

 

til forsiden send et postkort