Om boligen-
i-blomst
| Læsernes
egne sider
| Aktuelle
temaer og
artikler
| Årstidens
planter og
afskårne
blomster

| Binderiskolen
Nyhedsbrev
| Forhandlere
af blomster,
binderiartikler
og tilbehør
| Uddannelser,
kurser og
udstillinger med
blomster
| Annoncer
Abonnement
| Kontakt
Arkiv

Aktuelle temaer og artikler


TEMA: Jul – tradition eller mode?

Disse kommentarer er ikke sjældne at høre når vi når jul, og i en verden med inspiration fra alle kulturer og et udbud i varer, materialer og stil, kan det godt være en svær tid at agere i. Men måske kan tradition og mode godt gå hånd i hånd. I en moderne tid med teknologisk udvikling og mange skiftende tilbud og valg, er det vigtigt en gang imellem at holde fast i noget af det gamle og trygge. Skabe nogle holdepunkter som både børn og voksne kan holde fast i, når vi mødes, altså traditioner. Samtidig indretter vi os også på nye måder og med nye farver og udtryk, som gør, at det ikke er alle steder, at det helt gamle og traditionelle passer ind. Men måske er det ikke altid de helt store revolutioner, der skal til for at noget både signaler tradition og samtidig er moderne.

Adventskransen kom til Danmark via nordtyskland. I Haderslev kendte man den allerede omkring 1900. Her lavede man adventskranse af mos, som blev hængt op i hjemmet.
Den sønderjyske adventskrans blev kendt over hele landet, da blomsterhandlerne begyndte at forhandle den i 1939-1940, og den blev indført i mange hjem under Besættelsen. Det var en god skik at tænde lys i en ellers mørk tid. I 1946 kommer det første billede af en adventskrans på julemærket. En grankrans med røde bånd og de fire hvide adventslys. Dermed var den nye tradition meget hurtigt blevet en rigsdansk juletradition.
I kirken var og er adventsfarven dog violet eller lilla.

Derfra har adventskransen udviklet sig med moden og tendenser, der har været i tiden, lige som alt andet inden for julepynt. Farver og materialevalg har med udviklingen ændret sig løbende, og om adventskransen skal hænge eller stå eller være lavet som en dekoration, er i dag også meget forskelligt.

I Boligen i blomst er der her lavet nogle forskellige eksempler på adventskranse/dekorationer hvor både tradition og mode er taget i betragtning.

Adventskrans med svampe, mos og kogler
Foto: Birthe Vembye Vembyephoto
Adventskrans: Uffe Balslev

Smuk liggekrans bundet på stor halmkrans med alle skovens naturmaterialer som: kogler, svampe, nobilisgran, fyr, mos, lav og andre hyggelige julematerialer. Lysene kan fordi det er en liggekrans sættes lidt uregelmæssigt, men stadig i en rigtig julerød farve. Traditionel krans på en alligevel lidt utraditionel måde.


Grov træbakke med lav og fyrrekogler
Foto: Anjas fotografi
Arrangement: Dorthe VembyeModerne groft arrangement med lyst lav, grene fra udgået fyr samt en masse fyrrekogler vendt på hovedet. Udtrykket er utraditionelt og passer fint ind til den lyse og stilrene bolig, men materialerne er helt traditionelle og meget julede. Med lidt glimmer som drys kommer der for alvor prik over i’et.
Lys og materialer er stukket fast i ler, men vådoasis kan også bruges.Hvid krans med mini orkideer og støvet grønne lys
Foto: Anjas fotografi
Adventskrans: Dorthe VembyeHvidt og grønt er klassiske farver, når vi når julen og i år er det højeste mode. Men hvorfor kan en adventskrans ikke være levende? Ja, hvorfor ikke – her er der anvendt små miniorkideer pakket ind i mos og som efterfølgende er placeret i kranseåbningen og henover kransen. Kransen er bundet af blade fra sølvpoppel og pyntet med nipsenåle i perlemor og med diamantlook. For at skabe bevægelse i kransen er der til sidst lagt en fyrregren henover.Sort arrangement snebær og kugler i mange størrelser
Foto: Birthe Vembye Vembyephoto
Arrangement: Langeskov Planteskole


Den sorte farve har været moderne de sidste fem - syv år og har både vakt forargelse og glæde hos mange. Mange forbinder sort med noget negativt, men sort har jo også mange positive udtryk – den er eksklusiv, fræk, sexet, elegant, og så står den rigtig godt til mange af julens andre farver som hvid, rød, sølv, guld og gråt. Her er der lavet et arrangement med en færdigkøbt pilebund som er dekoreret med fehår, snebær og sorte kugler i mange størrelser.


Rødt, hvidt og grønt
Foto: Anjas fotografi og Birthe Vembye Vembyephoto

(Klik på billederne for at se dem i et pop-up
vindue i et større format)

Rødt, hvidt og grønt er det de fleste forbinder med rigtige julefarver, og her er der lavet henholdsvis en adventskrans samt et adventsarrangement, som både er traditionel og moderne på samme tid.
Kransen er bundet af blade fra kristtjørn (Ilex) til en helt ren grøn krans. Bladene har fået bladglans og kransen er herefter pyntet med bånd i forskellige tykkelser og bredder. For at anvende båndene anderledes er der bundet knuder på dem forskellige steder, og de er herefter nålet fast til kransen med nipsenåle.
I en skæv rød skål er der placeret fire hvide lys og bunden er dekoreret med små pudemospuder, kanel, små granspidser og forskellige små kunstige bær. Enkel og anderledes og alligevel med et drys af tradition.Brun fyrrenålekrans til advent eller kalender
Foto: Anjas fotografiDenne brune krans som enten kan laves af brune fyrrenåle eller brune stængler af snerler fra grøftekanten, er en ide til en utraditionel kalenderdekoration, som dog også kan bruges som adventskrans. På kransen der er dekoreret med fyrregrene, brunt bånd med forskellige blanke perler og stjerner af kokosskaller, er der monteret 6 små juletræslysholdere fast. Her kan de først 6 lys så tændes fra den 1. til den 6. december og da 6 går op i 24 passer det med at der skal 6 nye lys i 4 gange i løbet af december, som på den måde også tæller de fire søndage. De ekstra lys der ikke er i stagerne kan gemmens i midten af kransen.Adventsbuket med juletræslys
Foto: Anjas fotografiTradition eller ej – denne adventside er bundet som en buket med nobelis, fyr og miniorkideer pakket ind i mos samt sorte fyrrekogler. Buketten er placeret i en vase med vand, hvor der er klipset fire små juletræsstager fast i buketten. På den måde holder adventsbuketten sig frisk, og det er let at skifte lysene ud.
Måske en lidt anderledes ide at troppe op med til værtinden inden advent.

 


 

 

til forsiden send et postkort