Om boligen-
i-blomst
| Læsernes
egne sider
| Aktuelle
temaer og
artikler
| Årstidens
planter og
afskårne
blomster

| Binderiskolen
Nyhedsbrev
| Forhandlere
af blomster,
binderiartikler
og tilbehør
| Uddannelser,
kurser og
udstillinger med
blomster
| Annoncer
Abonnement
| Kontakt
Arkiv

 

Nu må der kysses under den fynske Mistelten


Så nærmer julen sig, og derfor er det tid til lidt kærlighed og kysseri under misteltenen. Traditionen med at kysse under misteltenen er en gammel engelsk tradition, der kan føres langt tilbage som et keltisk frugtbarhedsritual. Hos det keltiske folk var misteltenen hellig og et symbol på frugtbarhed, renhed og uskyld. Der ud over har misteltenen været brugt som en beskytter mod onde ånder, og derfor hængte man den op i døråbningen, så de ikke kunne komme ind.

Viscum album eller mistelten er i dag blevet en af julens traditioner, og i mange hjem et kærlighedssymbol, som man må kysse sin kæreste eller ægtefælde under, hvis man tilfældigvis mødes i døråbningen. På det sydfynske gartneri Vornæs på Tåsinge dyrkes der derfor i øjeblikket mistelten eller viscum album til den helt store guldmedalje, og for dem som tror at al mistelten kommer fra sydens sol, så må de tro om igen. Den dyrkes under helt dansk klima og af danske gartnere.

På gartneri Vornæs dyrkes der mistelten på 3,5 ha og planterne dyrkes i rækker, hvor planterne gror på gamle æbletræer. Produkterne på denne side er derfor helt danske og meget bæredygtige, da de ikke skal transporteres så langt.

Mistelten er en snylteplante der ofte i naturen formeres ved at fugle spreder dens frø fra et træ til et andet. De små hvide bær indeholder et frø og hvis et sådan bær klistres fast til stammen på f.eks. et gammelt æbletræ gror det fast og sætter rødder ind i træet. Efter nogen tid vil der begynde at vokse en lille buskformet plante ud oppe i træet, som hvis man er heldig, igen sætter bær. Det kræver dog at man både har han og hun planter.

Mistelten er en sjov og charmerende måde at pynte op til jul med, og selv om den mest anvendes til at hænge op, kan den med fordel også anvendes som dekorationsmateriale i vaser og dekorationer.

Her overfor er den placeret i en enkel vase og pyntet med små metalhjerter.

Mistelten er også smuk som ophæng til vinduer eller franske døre, hvor de samles til små buketter og hænges op i bånd evt. med små julehjerter som pyntning.

Fotograf: AnjaFotografi

 

 

til forsiden send et postkort